Vereniging Lever Action Geweer

Wassenaarse Lever Action Schutters

Historische Wapens - Lever Action Geweer "Pope"

Bij SV Juliana kan worden deelgenomen aan wedstrijden in de discipline Historische Wapens - "Pope". Speciaal voor de historische Lever Action-modellen vindt een competitie plaats in de discipline Lever Action Geweer "Pope". Voorwaarde hiervoor is dat het wapen een model is van vóór 1900 en dat gebruik wordt gemaakt van historische munitie (dus van vóór 1900). De schietsportdiscipline Lever Action Geweer "Pope" wordt staand geschoten met een historisch achterlaadgeweer, dat is ontworpen voor het gebruik van zwart kruit-patronen op een afstand van 50 meter. Van de 13 schoten tellen de 10 hoogste.

Ook is het mogelijk om op de vereniging de disciplines Historische Wapens "Dreyse" en "Beaumont" te beoefenen. Deze disciplines worden staand (Dreyse), dan wel liggend (Beaumont) geschoten met een historisch militair achterlaadgeweer. Voorwaarde hiervoor is dat het wapen gebruikt moet zijn als militair geweer. De historische Lever Action-geweren in de modellen 1860 tot 1894 voldoen aan dit vereiste. Beide disciplines kunnen op de schietbaan van SV Juliana op 50 meter worden beoefend. Ook wordt de mogelijkheid geboden om deze disciplines op 100 meter te beoefenen op de schietbaan van SSV Katwijk.

De wedstrijden Lever Action Geweer "Pope" worden verschoten volgens het KNSA Schiet- en wedstrijdreglement, deel VII, Wapengroep "Historische Wapens".

 

Een Uberti, model 1873, in het kaliber .38Sp. Zowel het model als de munitie dateren van vóor 1900. De Uberti is een fraaie replica van het historische geweer, de Winchester model 1873.

Ook deze Winchester, model 1892, in het kaliber .38-40 is uitermate geschikt om de discipline "Pope" mee te beoefenen. Het model en munitie dateren van vóór 1900.


Het is toch ongelofelijk hoe mooi dit wapen nog is: een Winchester model 1892, met bouwjaar 1896. Deze 125 jaar oude Dame staat haar mannetje op de schietbaan. Op de 25 en 50 meter worden prachtige groepjes geschoten in het zwart. 

Foto's van haar nog oudere broertje, een Winchester model 1892 van het allereerste bouwjaar uit 1892 volgt binnenkort. Op dit wapen prijkt een prachtige inscriptie op de haan. Ook dit wapen is in bezit van een trotse Wassenaarse Lever Action Schutter.

U vindt hier binnenkort nog meer mooie foto's van de originele Winchester Lever Action-geweren in de modellen 1892 en 1873.  


Dat ziet er toch prachtig uit nog voor een wapen van 125 jaar oud ...!