Vereniging Lever Action Geweer

Wassenaarse Lever Action Schutters

Uberti Henry model 1860 in kaliber .44-40

Dit is een mooi exemplaar van een replica van het originele Henry Lever Action-geweer, model 1860, in het kaliber .44-40. Het wapen is van een lid van de Wassenaarse Lever Action Schutters. Hij maakt zelf zijn munitie voor dit mooie wapen. Hij schiet met open richtmiddelen, dus gewoon keep-korrel en haalt mooie resultaten met die wapen. 

Het Henry Lever Action-geweer is in de jaren 1860 ontworpen door Benjamin Tyler Henry van de New Haven Arms Company in zestien-schots .44 kaliber randvuur. Het wapen heeft de speciale lift om de patronen in de loop te brengen. Voor een soldaat in de Burgeroorlog was het bezit van een Henry-geweer iets om trots op te zijn. Deze soldaten werden de "Sixteen" of "Seventeen"-Shooters genoemd, afhankelijk van of er nog een patroon in de kamer was geladen. Het wapen is gebruikt in de Burgeroorlog. De reputatie van de Henry groeide, aldus de Zuiderlingen: "that tarnation Yankee rifle that they load on Sunday and shoot all week". 

Het Henry-geweer is ook gebruikt in de strijd bij Littl Big Horn, dit keer echter door de Indianen. Het Henry-geweer legde de basis voor het iconische Winchester Lever Action-geweer, model 1873. 

Dit is de zogenaamde Steel Rifle, geheel in staal uitgevoerd met walnoothout. 

En hier ziet u de instructie-handleiding van de Henry Model 1860.